facebook
 
2016. május 17.

Pesti nő a Womanity Fesztiválon, avagy milyenek vagyunk mi, pesti nők?
A Pesti nő sem maradhatott ki a főváros legnagyobb női rendezvényéből, ezért a vasárnapot a Millenáris Parkban tartott második Womanity fesztiválon töltöttük, amit a Womanity magazin csapata szervezett. Az eseményen nagyon sok izgalmas pesti (és Pest környéki) nővel ismerkedtünk meg, a velük folytatott beszélgetésekből csemegéztünk nektek. (Közülük egyébként többekkel találkozhattok majd a későbbiek folyamán egy-egy mélyinterjú keretében is a Pesti nő blogon.) Kíváncsiak voltunk arra, hogy szerintük van-e különbség pesti és nem pesti nő között, milyen a sikeres nő, és, hogy mi célból érkeztek a Womanity fesztiválra, mit adott nekik az egész napos rendezvény.
Tünde - rendezvényigazgató egy catering cégnél
 
Hogy milyen a sikeres nő? 37 éves vagyok, két gyermek anyukája, mellette rendezvény igazgatóként dolgozom, triatlon versenyeken veszek részt. Példaképem nincs, én magam szeretek példakép lenni. Szerintem a sikeresség fejben dől el. Ott kezdődik, hogy ki és miért érzi sikeresnek magát. Például van, aki nagyon szép asztalokat tud készíteni, én nem tudok, de másban sikeresnek érzem magam.
 
A Theta healing mesterem kérésére érkeztem a fesztiválra azzal a céllal, hogy megmutassuk, ez nem boszorkányság, hanem egy Amerikából érkezett technika, amely a theta agyhullámokat használja. Ez az elalvás előtti nagyon ellazult, relaxált állapot, amikor elindul a testünk lelki és fizikai öngyógyítása. Ennek a theta állapotnak a fenntartását tanítjuk meg az emberekek, hogy tudatosan fel tudjuk használni önmagunk gyógyítására.
 
Én egyébként nem vagyok tősgyökeres pesti: vidéki nő vagyok, és jelenleg Pesten élek. Nem szeretnék rosszat mondani senkire, hiszen Budapesten és vidéken is rengeteg nagyszerű nő él. Ezért ne tegyünk különbséget, inkább mondjuk azt, hogy mindenki magyar és ez mennyire jó.
 
A Thara Tánciskola hastánc csoportja
 

A sikeres nő szerintünk boldog, kiegyensúlyozott, sugárzó, van önbizalma, magabiztos, és mer olyan dolgokat tenni, amit más nem.  Mi ezt a tánc segítségével próbáljuk megvalósítani. A cél önmagunk, és a kétségeink legyőzése. Rengeteg munkát belefektetünk, de ha hibázunk, azt is fel merjük vállalni.
 
A csoportban egyébként a lehető legkülönfélébb korosztályokból járnak hölgyek: a legfiatalabb tagunk 11 éves, de ötven éven felüli táncosaink is vannak. Arra pedig nagyon büszkék vagyunk, hogy jól érezzük magunkat együtt, és a táncóránkon kívül gyakran a szabadidőnket is közösen töltjük, illetve a magánéletben is támogatjuk egymást.  A női energiák nagyon jól működnek közöttünk.
 
A tánccal azt szeretnénk képviselni, amit sok nő nem mer vállalni, és ezzel szeretnénk őket is bátorítani, hogy igenis merjenek kiállni. Hiszen alkatilag sem vagyunk egyformák, mégis önmagához viszonyítva mindenki szép, együtt pedig még bátrabbak lehetünk, és ez nagyon fontos.
 
Egyébként a foglalkozásainkat tekintve is nagyon sokfélék vagyunk: van köztünk többek között államigazgatásban dolgozó tisztviselő, barkácsbolti eladó, irodai asszisztens. A többségünk sok időt töltött férfiak között, ez pedig a férfienergiáinkat erősítette, ami nem túl jó, hiszen látjuk, hogy a világot férfi energiák uralják, és hogy ez hova vezet. Mi arra vagyunk hivatottak, hogy ezt kicsit ellensúlyozzuk, és inkább a női oldalt erősítsük. 
 
Ebben segít egyébként ez a fesztivál is, különösen a beszélgetések, előadások, hiszen számtalan minket is foglalkoztató problémáról volt szó, így érezhettük, hogy nem vagyunk egyedül a problémáinkkal, kétségeinkkel. 
 
Jaksity Kata - dokumentumfilmes, televíziós szakember, a Womanity fesztivál háziasszonya
 
Nagyon inspiráló beszélgetéseim voltak a nagyszínpadon a rendezvény során, elsősorban arról, hogy mi a nő sikerének, eredményességének a titka, mi lehet a mi erősségünk, ami egy kicsit más, mint a férfiaké, de ettől még fontos lenne, hogy teret kapjon.
 
Első körben például volt szépségkirálynők voltak a beszélgetőtársaim. Mindannyian nagyon szépen beszéltek, jó dolgokat mondtak, és nagyon jó volt látni, hogy egyáltalán nem zavarta őket, hogy korán szültek, és mellette még gondolkodtak azon, hogy tudják teljesebbé tenni az életüket.
 
Ez azért is fontos téma, mert manapság a gyereknevelés még mindig elsődlegesen a nő feladata, így valamilyen szinten a legtöbben döntéshelyzetbe kerülünk, hiszen egy vezető pozíciót gyakorlatilag lehetetlen összeegyeztetni a családdal. Én például teljesen tudatosan döntöttem úgy, hogy nekem fontosabb, hogy a gyerekeimhez igazítsam a munkámat, emiatt háromnegyed éve nem tudok visszatérni a babázásból. De én tiszteletben tartom, ha valakinek a szakmai sikerei fontosabbak, mert lehet, hogy azokból úgy tud táplálkozni, hogy a gyermekével töltött kevesebb időt jobban fel tudja használni, mintha - mondjuk - egész nap otthon lenne, és belefásulna a házimunkába. Szerintem mindkét hozzáállást tiszteletben kell tartani, csak az a fontos, hogy az ember tudja, mi teszi boldoggá. Önmagunk megismerése a leglényegesebb.
 
Egyébként szerintem ma Magyarországon belül talán Budapesten a legjobb nőnek lenni. Azzal együtt, hogy itt van a legtöbb olyan vezető pozíció, vállalat, ahova nehéz bekerülni, és ahol aztán az embernek gyakran számtalan szexista megjegyzést kell elviselnie. Ennek ellenére itt alakult ki talán egy olyan környezet, ami jobban elfogadja, ha a nő nem csak a konyha súrolásában vagy a pelenkacserélésben szeretné megvalósítani magát. Talán itt kaphatja a legtöbb támogatást, hogy merjen szabadon élni és gondolkodni.
 
Gabi – Tincses Sziget gyermekfodrászat tulajdonos és Gabi - gyermek és felnőtt szépségápolási termékek forgalmazója
 
A Tincses Sziget gyermek élményfodrászat mellett különböző gyermekeknek szánt termékcsaládok forgalmazásával foglalkozunk. A legújabb termékünk egy káros anyagoktól mentes gyerekkörömlakk, aminek van egy felnőtt változata is. Ezek semmilyen káros oldószert nem tartalmaznak, nincs is acetonos szaguk. A gyerekek megrágcsálhatják, a szájukba vehetik, egyáltalán nem fog nekik ártani, és egy erőteljes kézmosással, szappanos vízzel könnyen eltávolíthatóak.
 
A lakk felnőtt változatának a lényege az, hogy egy alapozó rétegre kell a színt felvinni, ami aztán egy kézmozdulattal lehúzható a körömről, így egyáltalán nem kell hozzá körömlakk lemosó. Emiatt a termék miatt jöttünk egyébként a fesztiválra, szeretnénk kapcsolatokat építeni.
 
Az egyikünk egyébként tősgyökeres pesti, a másikunk pedig vidéki pesti. Szerintünk egy vidékről felköltözött nő másként éli meg a budapesti létet, talán sokkal jobban koncentrál a benne rejlő lehetőségekre. Mindketten nagyon szeretjük Budapestet, a pezsgő életet, a pörgést, a lüktetést. Nem tudnánk máshol élni.
 
Edina - a Soins magyar natúrkozmetikumok megálmodója és Kamilla, a „jobbkeze”
 

Organikus kozmetikumokkal foglalkozunk, csak natúr alapanyagokból készítjük a termékeinket. Másfél éve alakult meg a cégünk, a Soins, aminek a székhelye Dunakeszin található. Az egész úgy kezdődött, hogy Edinának kialakult egy bőrproblémája, ám sehol sem talált rá megoldást, ezért elhatározta, hogy maga készíti el a megfelelő krémet. Felvette a kapcsolatot különböző szakemberekkel, és megalapította a Soins natúr kozmetikumokat gyártó céget.  Mivel korábban is kereskedelemmel foglalkozott, nem jelentett gondot számára a cég vezetése, a Soins termékei pedig a kiváló alapanyagok és az egyszerű, letisztult design miatt hamar népszerűek lettek.
 
A Womanity fesztiválra azért jöttünk el, hogy új kapcsolatokra tegyünk szert, és még többen megismerjenek minket.
 
Szerintünk egy sikeres nő tudatos, magabiztos, bátor, nyitott és mer, innovatív, nem fél. A pesti nők világa nagyon gazdag: tájékozottak, merészek, nyitottak. Talán azért, mert elérhető számukra minden, könnyen felveszik a város lüktetését, ritmusát.
 
Stefánia - hostess és diák a Corvinus Egyetemen
 

A budapesti Corvinus Egyetemre járok, és nemzetközi gazdálkodást tanulok angol nyelven. Szerintem egy nőt az tesz sikeressé, ha ambiciózus, küzd a céljaiért és nem adja fel. Én is így igyekszem haladni  az utamon.
 
Debrecenben születtem, aztán édesanyámmal Érdre költöztünk, az egyetem miatt pedig Pestre jöttem. Nagyon szeretem az itteni életet, a belváros kellős közepén élek és imádom, hogy úgy kell átverekednem magam a tömegen, hogy eljussak a lakásomig.
 
A Womanity fesztiválon körbenéztem, láttam a sminkeseket, a ruhákat, a divattanácsadást: ezek érdekelnek. Ha már alap járaton nyitott vagy arra, hogy nőies legyél, a külsőddel foglalkozz, akkor itt sok újdonságot láthatsz, hallhatsz. 
 
Zsófi - rendezvényes, marketinges (Emporium)
 
Az Emporium divatmárka képviseletében vagyok itt. Azért jó itt lenni, mert nagyon vegyes társaság van, sokféle nővel találkozom, de nagyon izgalmas az is, hogy ki milyen standdal jött ki és ki hogy barátkozik össze a másikkal. Az egyik célom az volt, hogy minél több olyan embert ismerjek meg, akikkel a későbbiekben is tarthatjuk a kapcsolatot és nem csak az üzletünkben találkozunk.
 
A pesti nőt a városi nőkkel hasonlítsam össze, vagy a pesti és vidéki nőket vizsgáljuk? Számomra aktuális kérdés, mert pont azon gondolkodtam, hogy vajon az Emporium kiknek szól, és arra jutottam, hogy mi is a városi nőknek gyártjuk a ruháinkat, akik pörögnek, mindenben benne vannak, de azért valahogy meg kell jelenniük; bevállalósak és sportcipőt húznak kosztümhöz, vagy piros rúzst simán magukra raknak mindenféle más smink nélkül. 
 
Imádom Pestben, hogy minden ennyire közel van, és ha ott vagy a városban, konkrétan ott van ez a centralizáltság, hogy nem is kell megbeszélned találkát senkivel, mindenkit megtalálsz a szokásos helyeken.
 
 
Kép és szöveg: Izsó Zita - Mesterházy Fruzsi