facebook
 
2016. március 11.

Név: F. Emília
Foglalkozás: takarítónő
Fotózás helyszíne: Duna korzó
Maga nem idevaló
Emíliával csak hetente egy napon, vasárnap lehet találkozni, amúgy szinte éjjel-nappal dolgozik. Ennek tükrében egy szeles és csípős vasárnap reggelen találkoztunk a Madách téren, ahol ilyenkor a madár se’ jár.
Gyerekként tudtad, hogy mi szeretnél lenni?

Nem, egyáltalán nem. 17 éves koromig kézilabdáztam. Le voltam igazolva Csepelen, az utolsó 5 évben már csak edzettem az iskolásokat. A szervezésre, rendezvényezésre mindig is fogékony voltam. Csináltunk is cateringet rengeteg rendezvénynek. 24 órás büfét csináltam Csömörön a pelenkagyárban. Én voltam a főnök, én válogattam össze a büfés csapatot. Hajnalban kezdtem, 10-11-ig bent voltam, hazamentem, aztán este visszamentem.

Milyen embereket választasz általában beosztottnak?

Szeretek a kicsit őrült, ütődött, fiatalos felfogású, de teherbíró emberekkel dolgozni.

Mi volt az első munkád?

Az Autókernél a Ráday utcai Skoda boltban kezdtem, mint eladó, ugyanis eredetileg jármű-alkatrész eladóak tanultam. A 3 év GYES-sel együtt 13 és fél évig ebben a szakmában dolgoztam.

Takarítás, büféüzemeltetés, autó-alkatrész eladás... mi mindent csináltál még?

Amikor a Béres költözött, titkárnő és sofőr voltam. Még láttam a régi bányász központot részleteiben mielőtt átépítették a Béres székház számára. Amúgy a pörgős munkákat szeretem. 2004-ben a Széll Kálmán téren egy irodaház takarítását vezettem, mellette este 10-11 körül még mentem egy másik helyre dolgozni. A Merlinben is vezettem a takarítást: hétfőtől csütörtökig a színházi rendezvények, hétvégén a bulik mentek. Hétvégén este odamentél hétre és a hajnal ötig tartó buli után még ki kellett takarítani. Addig ügyeltünk. Volt ott minden - a fiú vécében hangosan szeretkező férfiak, vécékagylót ölelgető tinilányok…
Sok színházi előadást néztünk meg, a Hoppart társulatot imádtam. Emlékszem, egyszer a Hirtling István odajött hozzám és olyan kedves volt. „Kezicsókolom, mindig itt látom a színházban”, satöbbi. A Merlines időszak alatt 10 kilót fogytam. Este 10-kor eljöttem, a beosztottjaimat otthagytam és mentem a Leroyba takarítani, onnan hajnalban vissza a Merlinbe. A Naturlandnál MLM rendszert építettünk ki. Raktárvezető is voltam, raklapoztam. Éltem fél évig Németországban, takarítottam és két kislányra vigyáztam. Mindent kipróbálok, de a Merlin volt a legbolondabb. Imádtam a fiatalokat. Pezsegtek. Úgy éreztem, hogy fiatalodom.

Említetted a GYES-t, tehát van gyereked.

Egyedül nevelem a lányom, aki Londonban pénzügyesnek tanul egy főiskolán. A volt párommal közben szétmentünk, de a mai napig baráti kapcsolatot ápolunk, Karácsonykor jött haza a lányom és hármasban ünnepeltünk.

Hogyan bánnak a takarítónővel?

Én azt vallom, hogy nem szabad a kisembert lenézni. Engem nem igazán ért atrocitás. Leggyakrabban a fő-fő vezetőség volt az, aki a saját emberét akarta a helyemre.

Azt mondják, hogy a szemét sokat elárul az emberről…

Láttam én sok mindent, de megtartottam magamnak. A kívülálló mindig jobban meglátja az ilyesmit. Aztán vannak olyanok, akik cselekkel ellenőrzik, hogy takarítottál-e. Volt, aki a pohara vagy a klaviatúrája alá gemkapcsot tett, hogy kiderüljön, hogy rendesen letöröljük-e az asztalt.

Van Pesten kedvenc helyed?

Sétálni nagyon szeretek. A lányommal - ha itthon van - sokat sétálgatunk a belvárosban. A legtöbbet a Duna korzón szoktunk közösen sétálni, a keresztlányommal is járunk ide. Mondhatjuk, hogy ez a kedvencem.

Takarításból, pelenkagyári büfézésből, éttermi munkából hogyan lehet boldogulni?

Sehogy. 2013-ban elvesztettem a lakásom a lakáshitel miatt. Vissza kellett költöznöm az édesanyámhoz. 2014. december 25-én egy török étteremben dolgoztam és szétvágtam a tenyerem, műtöttek is, mert átvágtam az ideget. Hamar fel kellett épülnöm, hogy dolgozhassak. Ezek nem panaszok. Ezeket is át kell élni, ilyen is van. Anno egy ideig egy kaszinóban takarítottam. A magam vehemens módján berontottam a férfivécébe felmosni, és meglepetésemre a főnökünk volt bent. Persze elnézést kértem, ő kiment, majd visszajött, rám nézett és azt mondta, maga nem idevaló, magának nem takarítania kellene. Élni kell, látni a szépet, a csúnyát, el kell fogadni mindent, mindenkit úgy, ahogy van. A kudarcok ellenére nem szabad feladni az életet.


Mesterházy Fruzsina