facebook
 
2014. október 20.

Név: Ricsovics Ágnes
Bővebben: http://www.gyermekvasut.hu/
http://ajtk.hu/
A fotózás helyszíne: Makovecz-kilátó
Folyton mozgásban
Van a Mika Tivadar tűzfalán egy falfestmény, amit a Gozsdu-udvar bennszülöttei és a városközpontban gyakran járók, biztosan láttak már. A házméretű graffiti lényege, hogy emlékeztessen arra, Budapest nem csak a Madách-tér és a Margitsziget, hanem a Kopaszi-gát és Vác is, a Kissváb-hegy és a Kőbánya alsó is. Ősz van, ilyenkor a legszebb talán az erdő, a budai hegyek, kiránduljunk még néhány utolsót. Ágnes úgy ismeri ezeket a helyket, mint kevesen. Hogy miért? Csak egy szót mondok: Gyermekvasút…
Nem egy közismert helyszínt választottál. Hogy lett a kedvenc helyed a Kis-Hárs-hegy?
Ugyan sok kedvenc helyem van Budapesten, de azok nagy részét a korábbi interjúalanyaitok már ellőtték. A nagyszüleimnek köszönhetően kiskoromtól fogva túrázom. Ők egyébként a mai napig, noha 82-83 évesek, járják a természetet. Azt mondják, hogy a túrázás az a sport, ami igazán kondiban tarja az ember szervezetét. Ennek is köszönhetem, hogy imádok folyton mozgásban lenni, valami újat látni, felfedezni, utazni. Rengeteg emlék köt a hegyekhez, és ilyenkor ősszel, amikor lehullnak a levelek és azon a puha, színes szőnyegen sétálhatsz, az csodálatos élmény. Amikor megkerestetek rögtön ez a hely ugrott be, de attól tartottam, túl távoli helyszín lesz. Szerencsére Máté azonnal lecsapott rá, és az eső ellenére is felmásztunk a kilátóhoz. A budai hegyeket a Gyermekvasút miatt is szeretem.
 
Hogy jut eszébe egy kislánynak, hogy ő vasutas szeretne lenni?
A fiúkkal ellentétben engem nem a vonatok vagy a vágányok vonzottak, hanem a közösség. Persze tíz évesen még nem nagyon fogtam fel, hogy én akkor miért is tanulom a biztosító berendezés kezelését, a fényjelzési rendszerek alapszabályait, de becsülettel elvégeztem a tanfolyamot. Nagyon alapos képzésben részesül minden jelentkező, és aztán szép alaposan szoktatnak hozzá ehhez a nagyon komoly felelősséggel járó munkához. Az elején még csak naplózol, aztán pénztáros vagy, majd ahogy haladsz a ranglétrán szép lassan jegyvizsgáló, majd váltókezelő, rendelkező. A gyermekvasútnál megtanulják a gyerekek a felelősséget, mivel a vasút tényleg veszélyes üzem. Élveztem a négy év gyermekvasutasságot, de igazán az azt követő ifivezetőséget imádtam. Nyolc évig ez volt tulajdonképpen a hobbim, amit iskola után és hétvégén is teljes lelkesedéssel csináltam. Rengeteg izgalmas programokat, túrákat, táborokat szerveztünk a gyerekeknek és ez az időszak nagyon meghatározó volt az életemben. Az ifiközösségben – voltunk vagy hatvanan –igazi barátságok szövődtek, első szerelmek alakultak ki és rengeteg felejthetetlen, klassz élményt éltünk át együtt.
 
Tudod, hogy hogyan jött létre ez az egész mini-birodalom?

1948-ban kezdték kiépíteni az akkori úttörővasutat. Anno a cél az volt, hogy biztosítsák a nagyvasútra a minőségi hiánypótlást és a gyermekközösség kialakításán keresztül megkedveltessék a vasúti közlekedést. Akkoriban a vasúti szakmában dolgozni presztízsnek számított. A kisvasút ideológiai háttere a szocializmushoz köthető, aminek megszűntével a rendszerváltás után az úttörővasút sorsa is átmenetileg válságba került. Meg kellett újítani az egész rendszert, hogy tovább működhessen. Az egyenruhán ma már például nincsenek rangjelzések, nem szólítjuk egymást elvtársként, és az úttörővasutat ma gyermekvasútnak hívjuk. De a pozitív hozadéka – a hasznosan és vidáman eltöltött gyermekévek – és a hely különleges hangulata a mai napig megmaradt.
 
Felkészített a gyermekvasút a mostani munkakörödre?
Nem csak a munka világára, hanem az egész életre. Ott tanultam meg, hogy csak azt tudod jól, szívből csinálni, amit szeretsz. Csak azért csinálod, mert neked jó, hogy azt csinálod. A nyolc év ifivezetés, az állandó közösségi tevékenység rengeteg tudással és gyakorlattal vértezett fel a mostani munkámhoz. Mi az Antall József Tudásközpontnál elsősorban tehetséggondozással foglalkozunk. Diákoknak, egyetemistáknak kívánunk olyan képzéseket, szakmai programokat szervezni, amik az alapoktatáson túl, gyakorlatiasabb tudással vértezik fel őket. Nagyon fiatalos a csapatban dolgozom, többségük pályakezdő, ami ad egy nagyfokú kreativitást és frissességet az egész munka szellemiségének. Itt mindenki azt csinálja, amit szeret. Nálunk ilyen egyszerű a munkahelyi szlogen.