facebook
 
2014. május 26.

Név: Uliczki Zsuzsa 
Foglalkozás: zöldséges
A fotózás helyszíne: Klauzál tér
Zárás után szabadon
Szeretem a többfunkciós dolgokat, mert időt, helyet és pénzt lehet velük spórolni. Az, hogy nem csak a porszívó vagy egy kondigép lehet többfunkciós, hanem egy zöldséges is, Zsuzsának köszönhetően most már tudom.
A Klauzál tér az utóbbi időben nagyon fellendült, és az egyik legizgalmasabb helyszíne a pesti éjszakai életnek. Téged mi köt ehhez a környékhez?
Van egy nagyon jó kis grupp, a Klauzália, aminek a tagjai nagyon a szívükön viselik a térnek a sorsát. Nekem egyébként ehhez a térhez az üzleten kívül semmi kötődésem sincs, a VIII. kerületben nőttem fel. Véletlenül vagyok ott a falon is.
 
Milyen falon?
Ott szemközt, a tűzfalon. A Neopaint csoport csinált itt a Király utcai játszótéren egy referencia anyagot, de a Nemzeti Színháznál az aluljáró falát is ők festették ki. Utána beadtak egy pályázatot a VII. kerületi tűzfalak rehabilitációjára, és nyertek.  Akkor kezdték festeni ezt a tűzfalat, mikor nyitottunk. Mivel minden tűzfal attól él, hogy emberek vannak rajta, megkérdezték, mi lenne, ha lefotóznának, és ráfestenének a falra. Amikor igent mondtam, nem gondoltam, hogy ekkora leszek.
 
Milyen érzés minden nap szembetalálkozni magaddal?
A fiúk munkáját dicséri, hogy annyira élethű a dolog, hogy van úgy, megkérdezik tőlem a vevők, ha valamit itt épp nem találnak, hogy a másik zöldségesnél vajon van-e.
 
 
Honnan jött az ötlet, hogy ilyen praktikusan használjátok ki ezt a teret?
Ez az üzlethelység több mint ötven éven keresztül zöldségesként funkcionált. Az egykori tulajdonos lány unokái meg az én gyerekem a Lumen Fotóművészeti Alapítvány közbenjárásával kitalálták, hogy jó lenne, ha itt újra megnyílna a bolt, mivel az én fiam és a lányok is harmadik generációs zöldséges család leszármazottjai. Több mint hat éve hozták létre ezt az alapítványt, aminek az volt a célja, hogy a fiatal fotóművészeket segítsék. A Mikszáth téren van egy kávézójuk, de fontos volt nekik, hogy több fiókhelyük legyen. Az alapítvány kialakította a hely arculatát, az unokák pedig kitalálták, hogy az üzlethelységet kreatívabban kezelik: a bolt a nyitvatartási időn túl közösségi térként funkcionál. Ezért vagyunk mi Lumen Zöldséges és Közösségi Szolgáltató.
 
Ez hogy néz ki a gyakorlatban?
A ládák legoként hasznosíthatók, az árukészletet könnyedén el tudjuk tüntetni, a hűtőt be tudjuk forgatni, és máris bármilyen közösségi program megvalósítható. Volt itt már vietnámi tekercselés, amit egy ismert gasztroblogger tartott, a Finger csoport a nagyvárosi méhészkedésről tartott előadást, legutóbb pedig palántákat lehetett nálunk venni. Tavaly is volt ilyen palántavásárunk, amit júliusban nagy csere-bere követett a palántákból megtermelt zöldségekből. Ezek a palánták olyan helyről jönnek most is, ahol tudom, hogy jó földbe teszik a magokat és jó minőségű, nem kényszernövesztett növényeket árulnak. Nem egy árrés miatt csináljuk, hanem hogy mindenkinek legyen otthon olyan növénye, amit nevelhet, fogyaszthat.
 
Mivel vettek rá a fiatalok, hogy beszállj ebbe a vállalkozásba?
Én a többfunkciós létjogosultságra mondtam igent. Ami elfoglaltságban, munkában sokkal több energiát igényel, de ezzel együtt a mai napig élvezem a dolgot. Szerencsére a gyerekek nagyon kreatívak, és a megvalósításban is százszázalékosan részt vesznek. Nekem utána marad ugyan jól munka, de minden alkalommal úgy gondolom, hogy megérte. Minden bolt valamilyen szinten az azt üzemeltető személyiségét tükrözi. Az áru összetétele, a megjelenése, ez mind inkább személyiségfüggő, mint pénzfüggő. Életem során megtanultam, hogy az ember olyan termékekkel szeret foglalkozni, amiben ő is megbízik. Amit itt látunk, az egyértelműen én vagyok. 
 
Mit szeretsz ebben a munkában?
Szeretek bejönni minden reggel, és szeretem esténként végiggondolni, hogy mit fogok változtatni másnap reggel. Szeretem az embereket, ezt nem gondoltam volna. Jól tudok kommunikálni, ezt azért tudtam magamról, de pontosan úgy éreztem magam az első napokban, mint amikor ’89-ben tizenkét év tanítás után el kezdtem dolgozni az első saját vállalkozásomban. Lámpalázam volt, mindentől féltem, mindenért aggódtam, sok biztatásra volt szükségem a családomtól, és az nagyon jó, hogy az embernek van egy ilyen háttere. Ráadásul ennek a családi háttérnek köszönhetően van egy ötven-hatvan éves kapcsolatrendszerem, amire számíthatok. A savanyúságok is például ugyanonnét jönnek, ahonnét a nagyapám vette. Az üzletben pedig csak olyan termékek vannak, aminek a minőségében, eladhatóságában, történetében hiszek.