facebook
 
2014. március 27.

Név: Csekő Boglárka
Foglalkozás: kozmetikus
Bővebben: Boglárka Bio Beauty
A fozózás helyszíne: Károlyi kert
A város bőre
Elfogult vagyok. Tizenhárom éves korom óta járok kozmetikushoz, de Bogi előtt senki mástól nem kaptam ilyen elképesztően jó arc-és nyakmasszázst. Ezért, amikor Bogi lehúzta a fejemről a nagyon bio sárgabarack illatú maszkot, megkérdeztem, hogy mit szólna hozzá, ha készítenék vele egy interjút.

A fodrász, a kozmetikus, a pedikűrös egy kicsit mindig pszichológus is. Te, akinek a keze alatt jó pár pesti nő megfordul nap mint nap, milyennek látod őket?

Fantasztikus, hogy milyen gyorsan megnyílnak emberek. Befekszenek a székbe és már mondják is. A nők többsége nagyon közlékeny, anélkül, hogy faggatnám őket. Többnyire nem csak a hétköznapi dolgokat mondanak el, hanem intim magánügyeket is. Valahogy érezni kell, hogy mit akar a vendég, pihenni vagy épp elmondani, hogy mi történt vele az elmúlt időszakban. Volt olyan vendégem is, aki külön megköszönte a csöndet. Szóval van ilyen vendég is, meg olyan is. Kellemes meglepetés volt, hogy például mennyi fiatal anyuka jár kozmetikushoz. Felnézek rájuk, és remélem, hogy nekem is lesz majd arra időm, hogy havonta egyszer-kétszer megengedjem magamnak, hogy nő maradjak a gyermekvállalás után is. A másik meglepetés az idősebb korosztály; a hatvan-hetven év körüli nők. Imádom őket. Ők azok, akik havonta bejelentkeznek egy kényeztető kezelésre. Jönnek és mondják, hogy „Bogikám, tudom, hogy nem lehet már csodát tenni, de…”  Nem hagynak ki soha egy alkalmat sem, és aztán mennek tőlem tovább a fodrászhoz, pedikűröshöz is. Naprakészek, tudják, hogy mi megy a moziban, színházban.

Nem fárasztó napi hat-nyolc órában folyton valaki mást hallgatni?

Pár év múlva kérdezd meg, egyelőre nagyon élvezem. (Nevet.)

Te kifejezetten ügyelsz arra, hogy minden terméked bio legyen, és abból is a legtisztább fajta. Miért fontos ez neked ennyire?

A mesteremnek, Bagi Zsuzsának köszönhetem, mert ő ezzel a termékcsaláddal dolgozott. Nem is volt kérdés aztán, hogy esetleg más termékkel kezdjek dolgozni a saját vállalkozásomban. Ráadásul elég alaposan beleástam magam ebbe a témába, így most már igazán tudom, hogy mitől bio a bio. Ijesztő tudni, hogy mit tartalmaznak a nem bio termékek és hogy miket ken magára nagy általánosságban a nők többsége.

Például miket?

Kőolajszármazékokat, mint például a paraffin, ami nem bőrrokon anyag, így nem hagyja lélegezni a bőrünket. Ezeket természetes növényi olajokkal lehet helyettesíteni. Az állati eredetű glicerin helyett növényi glicerin biztosítja a hidratálást a bio készítményekben, ez is egy nagyon fontos tényező, és sorolhatnám még. Érdemes megemlíteni a rengeteg szintetikus színező- és illatanyagot, amelyekkel terhelik a készítményeket a vonzóbb szín és illat érdekében. Nagyon sokan szenvednek allergiától ezek miatt, ezért ez is egy ok, amiért a bio készítmények felé fordulnak.

A város nem viseli meg a bőrt?

A város és a szennyezett levegő nagyon megviseli, és amióta rengeteg multi cég van, sokan dolgoznak az ott központilag elrendelt légkondicionált környezetben, mesterséges fények alatt, ahol akár nyolc-kilenc órán keresztül nem tudnak friss levegővel érintkezni.

Te Pécsről költöztél fel Budapestre. Ráadásul nem is olyan egyszerű út vezetett a kozmetikusságig. Hogy is volt ez?

Gyerekkorom óta kozmetikus szerettem volna lenni, de a szüleim ragaszkodtak a továbbtanuláshoz, ezért főiskolára mentem és turizmus szakon végeztem.  Aztán egy multinál kezdtem dolgozni, és közben elkezdtem kozmetikusnak tanulni. Miután letettem a vizsgáimat még sokáig fenntartottam a másik, hivatali munkámat. Délelőtt az irodában, délután a szalonban dolgoztam, vagy fordítva. Meg akartam várni, hogy kiépítsek egy olyan vendégkört, amivel már biztonságban érezhetem magam. Ezért az első szó, ami az eszembe jut Budapest kapcsán, az az önállóság. Borzasztóan Pest-centrikus ugyanis az ország, ezért mindenki valamit keresni jön Budapestre, bár azt is hozzá kell tenni, hogy nem mindenki találja meg itt a számítását. Fennáll annak a veszélye is, hogyha éltél Pesten, akkor utána beszűkül a világ, és bárhova mész aztán az országban, kevés lesz, amit találsz. Van olyan is, aki tovább megy, mert kevés lesz neki Budapest is. Én azok közé tartozom, aki szeret itt élni, nem vágyódom el külföldre. De összességében azokból a sztorikból, amiket például a vendégeimtől hallok, az jön le, hogy a nők többsége megáll a saját lábán itt Budapesten. Tetszik, hogy sokan nem akarnak másba, mondjuk a szüleikbe kapaszkodni, hanem fogják magukat, és feljönnek egy albérletbe. Nekem azért ilyen kedves ez a város, mert itt tudtam az álmomat megvalósítani.