facebook
 
2013. november 11.

Név: Szabó Zsófi

1987. 07. 07.

Foglakozás: grafikus

Bővebben: szabozsofia.hu

A fotózás helyszíne: Gellért-hegy

Újfajta gondolkodásmód

Zsófi most végzett a MOME-n, a diplomamunkájával pedig elnyerte az Emmi Felsőoktatásért Felelős Államtitkárságának formatervezési különdíját, ami azért nem rossz belépő a munka világába.

Miért pont a hungarikum fogalmát akartad újraértelmezni a diplomamunkádban?

Sokfelé járok kis csomaggal, mivel a fapados repjegyek olcsók, viszont egyre kisebb a poggyász, amit ingyen szállíthatsz. Bárhol járok, szeretek olyan dolgot hazahozni, ami az esszenciája annak a helynek, ahol voltam. Minél kisebb ez a dolog, annál praktikusabb, mert ugye elfér, és minél többet mond, annál jobb, mert így másoknak is élményt hozhatok haza. Mielőtt elkezdtem volna a munkám, következetesen végignéztem a magyar szuvenír piacot. Érdekelt, hogy milyen műfajok léteznek, milyen a dizájnjuk. Dizájnszuvenír nem túl sok van. Ellenben sok a matyóhímzett kendő,  matrjoska baba (ami ráadásul orosz), a paprikás hűtőmágnes, és az ismertebb márkák...  Vannak még útikönyvek, tematikus albumok, amelyek nagyok, színesek, szagosak, de eléggé nehezek is. Összességében tehát a sztereotípiákra épít a mai magyar szuvenír kínálat, és nem a most élő kultúránkra, hanem valamire, amit a kánon mond, hogy ez a hungarikum. Ehhez képest szerettem volna egy újfajta gondolkodásmódot megvalósítani.

A magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvény pontosan meghatározza, hogy mi számít hungarikumnak. Te viszont teljesen szabadon kezeled ezt a fogalmat, mivel eddig a piacokról, a pálinkáról és a Balatonról készítettél anyagot. Nem kötött még beléd senki ezért a merész húzásért?

Még nem. Én mindenképp szabadon és nagyon tágan szerettem volna értelmezni a hungarikum fogalmát. Szerintem gyakorlatilag bármi lehet hungarikum a projekt szempontjából, ami Magyarországhoz köthető. Így lehet hungarikum egy tájegység, egy fogalom, egy hagyomány, egy személy vagy valamilyen nyelvi fordulat.

És ezt ki dönti el?

Az írók és én döntjük el. A cél, hogy a lokális értékeket szubjektíven mutassuk be. Minden könyv elsősorban az azt megíró írónak a szubjektív élményén alapul, amely alapján létrejön az illusztrátor szubjektív élménye, a grafikák.

Budapest mennyire inspirál?

Nagyon szeretem, az éjszakai életet Pesten. Jó, hogy ilyen közel vannak egymáshoz a helyek a belvárosban, és jó, hogy folyamatosan nyílnak az új helyek. Most épp jó boros helyeket keresek. Szeretem felfedezni Budapestnek azokat a részeit, amik nem a központban vannak. Az egyik legfrissebb élményem például a Rétisas Kisvendéglő, a Kelenföldi pályaudvarnál.

Mi a fontos ezekben a helyekben? Számít például az arculatuk?

Igen, a dizájn is fontos, mivel javarészt művészeti egyetemistákkal mozgok együtt, akikkel azokra a helyekre megyünk, ahová hasonló társaság jár. Ez nagyjából a Madách tér környékét jelenti: Anker, Telep, Keksz, Központ, Castro, Fröccsterasz, és még sorolhatnám. Budán pedig a Lövőház utca környéke, a Bartók Béla út a Szent Gellért tértől a Kosztolányiig tartozik a kedvenceim közé. Sok új hely nyílt mostanában a belvárosban és Budán is, ahol egyre nagyobb figyelmet fordítanak a megjelenésre. Mint grafikus, nagyon örülök ennek, mert az ilyen helyek szerintem nagy hatással lehetnek a közönségre, a közízlésre is.

Pest vagy Buda áll hozzád közelebb?

Ha egy kis mozgalmasságra, pörgésre vágyom, akkor azt Pesten találom meg. Ha Pesten járok, már az is jó érzéssel tölt el, hogy mennyi turistát látni. Buda a nyugalom, a család, a melegség és az otthon, Pest pedig a társaság, a jó bor, a karrier, a kultúra, a vásárlás. Pest jelenti számomra még a jó múzeumokat, koncerteket, könyvesboltokat, bevásárlóutcákat… Azt szeretem Pestben, hogy gyalog sok minden elérhető a centrumában, és mindig van látnivaló. Én viszont budai vagyok, ami egy meghatározó pont az életemben. Mivel Budán születtem, Budán élek, ezért az áll a szívemhez közel, elsősorban a XI. és a XII. kerület. Nagyon szeretem a zöldet, a jó levegőt, a Normafát. Szeretek ott sétálni és szeretem, hogyha elmegyek futni, akkor az emberek fele visszamosolyog, mindegy, hogy hány évesek, egyszerűen örülnek, hogy egészségesek vagyunk és futunk.