facebook
 
2012. június 01.

Név:  Verebics Katalin
Foglalkozás: festő

Bővebben: http://verebicskati.wix.com/lov

A fozózás helyszíne: Szépművészeti Múzeum 

 

Én mindig kéznél vagyok

Kati az interjúra földig érő, fekete esőkabátban érkezik. A hangjában van valami megnyugtató, a tekintetében szemérmes visszafogottság. A képei mégis az önmegismerés fékezhetetlen szenvedélyéről árulkodnak.

Az, hogy egy olyan kávézót választottál, ahol kortárs festők képei láthatók, gondolom nem véletlen.

Nagyon örülök annak, ha egy helyen kiállított képeket látok. Egy időben sokat mászkáltam mindenféle kultkocsmákba is. Inspiráltak az ottani emberek. Volt úgy, hogy aktra is sikerült így elcsábítanom valakit. A Gozsdu-udvar, a Vittula, az Ellátó, ezek a helyek egy időben különösen fontosak voltak számomra, mert egybegyűjtik a képzőművészet, a zene és más művészeti ágak alkotóit. Most már kevésbé sűrűn járok el. Nemrég például a Vörösmarty utcai műtermemet azért hagytam ott, mert az alsó szinten egy romkocsmát akarnak nyitni, és az eléggé zavaró lett volna.

Frida Kahlo azt mondta, hogy „Azért festem magamat, mert oly gyakran vagyok egyedül, s magamat ismerem a legjobban.” Te miért saját magadat választod a képeid alanyának?

Számomra a legpraktikusabb alany én vagyok, mivel én mindig kéznél vagyok. Önmagam megfestése sok esetben pedig terápia is önmagam számára. Egy 2010-es kiállításom anyagában például bekentem magam festékkel, sárral, majd az ezt követő munkákban szép lassan megszabadultam a szennyeződésektől, ezáltal egyfajta belső megtisztuláson mentem keresztül.

Annak ellenére, hogy többnyire figurális képeket festesz, fontos inspiráció számodra a környezet?

Angliába jártam egy éve. Az ottani táj például iszonyatosan megragadott. Rómában egy hónapot töltöttem ösztöndíjjal, és életre szóló élmény volt.  Az a rengeteg rom, a Vatikáni Múzeum szobrászati gyűjteménye, a sok torzó, a Szent Péter téren a húsvéti tömeg, ahogyan a Pápára figyelt, a gyönyörű Falconieri Palota balkonján készített játékos performance-ok a húgommal, és a város forgataga nagy flesh volt, és Róma máig hat a munkáimra, a mai napig dolgozom az ottani emlékekből.

És Magyarország, Budapest?

Enyingen születtem, ami egy mágikus hely, van ott valami különleges kisugárzása a földnek. Nagyon fontos hely még számomra Dég, mivel az ottani Festetics-kastély területén található Hollandi-házban édesapám rengeteg kiállítást szervezett. Művészek, festők között, például Fehér László, Kas János, Kokas Ignác nőttem fel.  Budapestre térképpel a kezemben jöttem föl. Azt hitték, hogy külföldi vagyok. Évekig a Képzőművészeti Főiskola kollégiumában laktam, ami nem volt egy leányálom. A kollégium a Stadionoknál van egy munkásszállóban. Mindig irigyen néztem a mellettünk lévő gyönyörű, ősfás Százados úti Művésztelepet. Nagyon szerettem sétálni a Kerepesi úti temetőben. Mélyen él benne az az emlék, amikor egy este, kilépve a kollégiumból, elég depressziós hangulatban, kimentem oda sétálni. A  csend, az esti fényben megvilágított márványok nemhogy mélyítették volna a lehangoltságot, hanem épp megnyugtattak. 

A kollégium után hová költöztél?

Az utolsó évben összejöttem egy zenész fiúval, és itt maradtam Pesten. A Lehel Csarnoknál laktunk. Azt a környéket meg kellett azért szokni, de izgalmas időszak volt. Nagyon szerettem a piacot, ami mindenféle emberek gyülekezőhelye. Oda jár például a XIII. kerületből egy jómódúbb réteg, illetve a VI. kerület környékéről egy kevésbé. Eléggé jóba lettem a hentesekkel is. Sokszor abból a célból vettem náluk mindenféle szerveket, például óriási marhaszívet, hogy beépítsem azokat a munkáimba. Most a VII. kerületben lakom a Rózsa utcában. Szeretem a Városligeti fasort, a Vajdahunyad várát és az egész Városliget. A Hősök tere pedig a múzeumok miatt kedves számomra, de Budapest egy idő után unalmassá is tud válni, és azért sokszor elvágyódom innen. Nemrég találtam egy gyönyörű házikót Nagymaroson, amelyet kibéreltem és az alsó szintjét berendezem műteremnek. A nyár nagy részét itt töltöm majd munkával és pihenéssel. A későbbiekben stúdium rajziskolát szeretnek nyitni Budapesten, Nagymaroson és egyszer majd valahol külföldön.